Quiz : Current Affairs – 24 Dec 2015

.

 

1.    Who was appointed as the High Commissioner of India to the Islamic Republic of Pakistan on 23 December 2015?

a)    TCA Raghavan
b)    Gautam H Bambawale
c)    Anoop Sharma
d)    Radhe Mohan Singh

Ans. b

2.    In which state the Basohali town is located wherein the first cable-stayed bridge of North India was dedicated to the nation on 24 December 2015?

a)    Jammu & Kashmir
b)    Rajasthan
c)    Haryana
d)    Uttarakhand

Ans. a

3.    Name the Indian American professor who was awarded with the National Medal of Science of United States (US) on 22 December 2015.

a)    Arvind Sundararajan
b)    Nitin Jain
c)    Sethuraman Panchanathan
d)    Rakesh K Jain

Ans. d

4.    Who was on 22 December 2015 declared as the Men’s World Champion by the International Tennis Federation (ITF)?

a)    Roger Federer
b)    Andy Murray
c)    Rafael Nadal
d)    Novak Djokovic

Ans. d

5.    Identify the badminton title which was won by the Indian pair of Manu Attri and Sumeeth Reddy on 20 December 2015.

a)    US Open Grand Prix Gold
b)    Dutch Open Grand Prix
c)    Mexico Grand Prix
d)    Guatemala International challenge

Ans. c

6.    Name the Indian-origin software engineer who won Innovate UK’s KTP Best of the Best Awards 2015 on 21 December 2015.

a)    Nandagopal Lakshminarayanan
b)    J Rama Rao
c)    Amruth Singh
d)    Syed Imad Hasan

Ans. a

7.    In which city the 16th India-Russia Annual Summit was held on 24 December 2015?

a)    New Delhi
b)    Moscow
c)    Saint Petersburg
d)    Mumbai

Ans. b

8.    Who was appointed as Chief Executive Officer of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on 22 December 2015?

a)    Pawan Kumar Agarwal
b)    Kripal Mittal Baruah
c)    Sumeet Jerath
d)    Bhupendra Singh

Ans. a

9.    As per a UN resolution adopted on 22 December 2015, which day will be observed as World Tsunami Awareness Day?

a)    5 September
b)    5 October
c)    5 November
d)    5 December

Ans. c

10.    Which of the following state on 23 December 2015 banned 15-year-old diesel vehicles from plying in the Capital?

a)    Uttarakhand
b)    Bihar
c)    Maharashtra
d)    Telangana

Ans. b

11.    Name the senior Telugu actor and dialogue writer who died on 22 December 2015 and was famous for his dialogue in Patnam Vacchina Pativratalu.

a)    Srinivas Chakravarthy
b)    Anup Ruben
c)    Ranganath Bharat
d)    Chilukoti Kashi Viswanath

Ans. d

12.    On whom the 2015 Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year conferred on 23 December 2015?

a)    Steven Smith
b)    AB de Villiers
c)    Faf du Plessis
d)    Virat Kohli

Ans. a

13.    Which of the following pairs was on 22 December 2015 declared as the 2015 Women’s Doubles World Champions by the International Tennis Federation (ITF)?

a)    Martina Hingis & Sania Mirza
b)    Bethanie Mattek-Sands & Lucie Safarova
c)    Sara Errani & Roberta Vinci
d)    Hsieh Su-wei & Peng Shuai

Ans. a

14.    Name the Bill passed by Lok Sabha on 21 December 2015 that identifies additional 101 waterways as National Waterways.

a)    Inland Waterways Bill, 2015
b)    National Waterways Bill, 2015
c)    Abandoned Waterways Bill 2015
d)    Inland Vessels (Amendment) Bill, 2015

Ans. b

15.    Who among the following was on 23 December 2015 adjudged as the winner of 2015 ICC ODI Cricketer of the Year?

a)    Steven Smith
b)    AB de Villiers
c)    Faf du Plessis
d)    Brendon McCullum

Ans. b

 

2 -Comments “

  1. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  2. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *